Ayuntamiento de Zorita del Maestrazgo

Festes i tradicions

 

Festes Verge de la Balma

Se celebra el primer dissabte de Setembre

Cada primer disssabte de setembre, centenars de fidels viatgen fins a aquest santuari tan especial per a viure els actes que commemoren l'aparició en el segle XIII de la Verge de La Balma . Un pastor manxol de Sorita va quedar enlluernat en la cova per una estranya llum que va sortir de la pedra per a beneir-li i obrar el miracle de retornar-li el braç. El pastor va traslladar als veïns de Sorita el vot de devoció i protecció que des de fa vuit segles veneren a la Verge de La Balma.

En la processó nocturna que té lloc el divenddres a la nit, els "quintos" duen la imatge de la Verge i en arribar al poble, a Les Eres, un "pastor" li dóna la benvinguda amb una lloa. En aquest lloc, les danses de les “Llauradores”, “Les Gitanetes” i “Els Negrets” formen la processó que durà la Verge fins a l'església del poble.

El primer dissabte de setembre , a primera hora, surt la processó cap a La Balma ( processó que antigament es realitzava tota a peu ). A la porta de l'església, un "àngel" llegix una lloa i seguidament es forma la processó segons el següent ordre: encapçalada pel dolçainer i el tabaleter, els segueixen la dansa de “Els Negrets”, la dansa de les “Llauradores” i, finalment, la dansa de les “Gitanetes”.

A l'arribada a la Creu Coberta, les Danses comencen els balls, però apareix el “Diable de La Balma”, que no vol deixar passar la processó, vestit amb el tradicional vestit del diable del que pengen serps i colobres . En aquest moment té lloc la famosa representació de la “Lluita del Angel i el Diable”, que guanyarà finalment l'àngel, podent continuar la processó fins a La Balma.

Antigament, es formaven quatre danses: la Dansa del Pastor, la Dansa de “Els Negrets”, la Dansa de les “Llauradores”, i la Dansa de "Les Verges". Actualment, es conserven totes excepte la Dansa de Les Verges.

La Dansa de “Les Llauradores” la formen deu noies entre 12 i 14 anys i un "pastor" vestit com en les danses anteriors però amb una arada en l'esquena. Les noies vesteixen sinagües almidonades i xambra blava, mantó de Manila o de crespó, molts collarets i polseres, mitjanes blanques i espardenyes blanques amb cintes blaves. El cap l'adornen amb guirnaldes de flors.

Les danses es ballen al compàs de la dolçaina i el tambor que sonen amb fidelitat als seus orígens i que al costat de les danses medievals i els danzants constituïxen una de les mostres més antigues i belles del folklore mediterrani que s'ha mantingut viu de generació en generació. Les evolucions estan dirigides per el "pastor" i les més usuals són cadena senzilla, cadena doble, la serp, caragol partit, caragol sencer, cruseres, el ball del pastor, calvaris i ponts.

Sant Antoni

Se celebra el 17 de Gener

La Festa de Sant Antoni, típica de la comarca dels “Ports” es realitza al gener, amb la tradicional foguera i el repartiment de “coquetes”. Les "coquetes" són elaborades per les dones del poble, de forma artesanal, en l'antic forn de la localitat.

La festa comença el dijous, amb l'elaboració de les “coquetes” farcides de confitura de carabassa i la tala dels pins i la mala herba que formaran la barraca. A la nit se celebra un primer sopar per a la gent col·laboradora.

El divendres, es tallarà la llenya que ha de vestir la barraca.

El dissabte al matí es construïx la barraca i ja a la nit tindrà lloc la tradicional representació de la vida del Sant (representació teatral de com va intentar el diable enganyar a “Sant Antoni”), el repartiment de "coquetes", i finalment, la crema de la barraca.

El diumenge, se celebra la missa en honor a “Sant Antoni” i s'acaba la festa amb un menjar en la Plaça per a tot el poble.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal